Пускането на "Тракия" се отлага за след 31 май

Следващата седмица ще бъдат преведени забавените плащания на изпълнителите, обеща Екатерина Захариева

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Първоначално определеният срок за завършване на магистрала "Тракия" - 31 май тази година, най-вероятно няма да бъде спазен и пускането на аутобана ще се отложи за след тази дата. Това коментира по време на инспекция на трасето Екатерина Захариева, служебен вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Още през март, когато Захариева направи инспекция на участъка от Зимница до Карнобат, тя заяви, че за да бъде пусната отсечката навреме, техниката и хората трябва са се увеличат по четири, припомня kmeta.bg. Днес Захариева отчете, че има съществен напредък на работата по последния лот, но въпреки това магистралата няма да бъде открита на планираната дата.

Завършването на Лот 4 бе забавено и заради спор за неизплатени пари между главния изпълнител на пътното съоръжение и наетите от него строителни фирми. Днес министър Захариева обяви, че забавените плащания ще бъдат преведени през следващата седмица.

По време на проверката Захариева отправи критики и към качеството на работата. Според нея, независимо че има подобрение от последната й инспекция, фирмата-изпълнител трябва да подобри съществено организацията по отношение инертните материали.

Тя отчете и, че в участък от 304 до 310 км. не се работи. "Техника има, но очевидно имат проблем с инертните материали", каза Захариева и посъветва при необходимост да се доставят инертни материали и от други места, а не само от кариери край новостроящото се трасе. Захариева е настояла също да се достави още техника за натрошаването на строителните материали, както и такава за полагане на циментовата стабилизация и асфалта.

Оказа се, че от фирмата-изпълнител са внесли в агенция "Пътна инфраструктура" искане за удължаване срока на договора заради форсмажорни обстоятелства. В момента двете страни са в процес на договаряне. Според Иван Иванов, представител на фирмата-изпълнител на строителството на Лот 4, магистрата може да бъде готова до средата на юни, ако времето не позволява, пусковият срок може да бъде краят на юни.

Подкрепи Economic.bg