RWE готова да доставя газ в Украйна

Страната започва консултации за реверсни доставки на европейско гориво, Русия го обяви за незаконно

RWE е готова да започне доставки на газ в Украйна, съобщи Блумбърг, като цитира представителя на дружеството Майкъл Мърфи. По думите му, за започване на снабдяването е нужно единствено споразумение с местната „Нефтогаз”.

Изявлението на Мърфи идва, след като украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че правителството започва консултации за реверсни доставки на европейски газ в страната. 

Украйна е зависима от руските доставки на синьо гориво, които силно поскъпнаха след като в Киев беше свален от власт проруският режим и Москва анексира полуостров Крим.

Като път за преодоляване на енергийната зависимост украинските власти виждат „обръщането” на част от инфраструктурата за транзит на руски газ към Европа - според високопоставени представители на бившата съветска република, доставките от ЕС биха били по-евтини. Очаквано, руският енергиен монополист „Газпром” смята, че подобна практика е незаконна.

Междувременно, вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на телефонен разговор с Арсений Яценюк, че САЩ са готови да сътрудничат на Украйна и Европа за предотвратяване на използването на енергийните доставки като политическо оръжие, съобщава bTV.

В четвъртък президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за предоставянето на Киев на 1 милиард долара във вид на гаранции по кредити.

Миналия месец МВФ обяви спасителен пакет за Украйна в размер на 14-18 милиарда долара, който налага по-строги условия, които ще променят живота на украинците, свикнали с удобството на социалните помощи и облаги.

Байдън приветства одобряването на помощта за Украйна, като заяви, че тя ще доведе до стабилизиране и ръст на нейната икономика.

Коментари: 0