Радикални варианти за спасяването на Кипър

Предложенията за действие в днешния поверителен меморандум са няколко, като всички включват драстични мерки, които да доведат до сериозно намаляване на банковия сектор

64 ~ 2 мин. четене

Нов радикален вариант за финансовото спасяване на Кипър би довел до загуби за негарантираните депозити в кипърските банки, както и за инвеститорите в кипърски държавни облигации, съобщава Financial Times, позовавайки се на поверителен меморандум, подготвен преди днешното заседание на финасовите министри на държавите членки в еврозоната.

Предложенията за действие в меморандума са няколко, като всички включват драстични мерки, които да доведат до намаляване на банковия сектор, който в момента е осем пъти по-голям от икономиката на страната.

Едното от предложенията е да бъде отпусната помощ в размер на 5.5 млд. евро, което е значително по-малка сума от необходимите 16,7 млрд. евро. Това ще доведе до значително понижение на външния дълг на страната от 140% от БВП на 77% от БВП.

Това ще доведе до загуби за хората, депозирали пари в кипърските банки и особено за руските инвеститори, които през последните години намираха данъчно убежище там.

Друг вариант за действие е опрощаване с 50% на държавния дълг към облигационерите, което ще направи така, че финансовият сектор ще се свие с една трета до 2015 година.

Има предложение и да се пристъпи към намаляване на банковия сектор наполовина през следващите 10 години. Това може да бъде постигнато чрез редица от мерки, сред които и вдигане на корпоративния данък на 12.5% от сегашните 10%, вдигане на данъка върху доходите до 28%.

Последната възможност е Кипър да продаде акциите си, придобити от боледуващия банков сектор, на постоянния спасителен фонд за еврозоната - Европейския механизъм за стабилност.

Спасителната помощ за Кипър се оказа неочаквано проблемна, тъй като размерът ѝ спрямо БВП на страната би увеличил дълга ѝ до нива, оценявани като неустойчиви както от Международния валутен фонд, така и от германското правителство.

Министрите се опитват да съгласуват спасителния план до месец март.

Подкрепи Economic.bg