Рахой обяви, че Испания не може да се финансира сама

Заради високите лихви по облигациите, страната се нуждае от „жертви“

88 ~ 1 мин. четене

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че страната не е в състояние да се финансира сама при текущата цена на заемите и се нуждае от „жертви“, като по-високи данъци, за да възстанови националното си състояние.

"Ако направим това, ние ще започне да възстановява доверието в нас като сериозна държава, която прави това, което казва", каза Рахой днес в реч пред членовете на Народната партия в  Галисия. "В момента ние не можем да се финансира по цени на пазара."

Рахой говори пред поддръжници в родния му регион, в същия ден, когато увеличението на данък добавена стойност влезе в сила. Испанските домакинства вече са притиснати от безработицата, която вече достига 25% и мерки за строги икономии, които ще бъдат в размер до 15% от брутния вътрешен продукт до 2014 г..

"Това е жертва, която идва в много труден момент за много испанци", каза Рахой, като се позовава на ДДС. "Но ако имаше друга алтернатива, нали не си мислите, че нямаше да съм първият, който да я приемем?“

Рахой заяви, че основният проблем, пред който е изправена Европа, е разликата в разходите за финансиране между страните.

"Това е битка, която ние се борим и това е най-голямото предизвикателство, което Европа има", каза Рахой.

Подкрепи Economic.bg