„Ранобудните“ студенти с артистична акция за деня на студента

Младите хора отбелязаха годишнината от нахлуването на нацистите в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атин

204 ~ 1 мин. четене

По повод на международния ден на студента "Ранобудните" студенти организираха поредна артистична проява. Близо 100 души, с бели тениски, изцапани с "кръв" се включиха в поредния интересен пърформанс наречен "мъртвешко хоро". С него младите отбелязаха годишнината от нахлуването на нацистите в Университета в Прага и 40 години от навлизането на танкове в Политехниката в Атина.

Младежите припомниха историята от 1939 година, когато нацистката армия атакува Карловия университет, а на 17 ноември 9 студенти са убити и над 1200 са изпратени по лагерите.

През 1973 г. гръцки студенти окупират Политехническия университет в Атина, в знак на протест срещу режима на Военната хунта. На 17 ноември режимът изпраща танкове срещу университета. Вследствие на атаките 23 студенти са убити и над 1500 са ранени. Няколко години по-късно, отново на тази дата, започват студентски демонстрации в Чехословакия, които дават началото на Нежната революция.

"През изминалия месец окупацията на СУ стана повод за безкрайни дебати около въпроса къде е мястото на студента в обществения живот, къде той може да извиси своя глас, да изрази своите виждания и идеали и къде това не е удачно. Датата 17 ноември ни дава добър повод да обърнем взора си назад в историята, за да сверим часовниците си, защото, усвоили добре уроците на миналото, можем по-смело и ясно да гледаме напред", написаха младежите в социалната мрежа "Фейсбук".

"Наясно с извършеното от нашите колеги в миналото, ние, Ранобудните студенти, продължаваме да се борим за по-достойно бъдеще и по-добър свят. Защото в историческия речник зад думата студент стоят думите: независимост, кауза, бунт", пишат още младежите-окупатори.

Подкрепи Economic.bg