Разкриват министри във връзки с олигарси

Зелени партии показват 79 страници документи, внасят ги в ЕК, съобщи Емил Георгиев от ПК "Екогласност"

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Известни български олигарси, забогатявали във вреда на българската природа, и техни картели с властта ще бъдат обявени утре от Емил Георгиев от ПК "Екогласност", Александър Каракачанов от "Зелена партия" и Валентин Симов от Партия на зелените и представител на ГЕОС.

79 страници документи от различни министерства, прикриващи нарушения на олигарсите, засягащи хищническо изземване на подземните богатства на страната и нанесени вреди на природата, ще покажат зелените партии и организации. Информацията засяга раздадени и експлоатирани концесии в периода от 2001 г. до 2012 г.

Сред уличените олигарси са Иво Прокопиев, Христо Ковачки, Людмил Стойков, Симеон Пешов и др., министрите ще бъдат обявени утре, каза за economymagazine.bg Емил Георгиев от ПК "Екогласност".

Някои от концесиите се намират в Североизточна България и са за кварцов пясък и каолин, има и в Южна България. Например край Меричлери населението втора година пие вода от водоноски заради замърсяване на изворите от поредна концесия за добив.

Георгиев каза, че ще представи данни за изнесени в чужбина над 220 млн. евро под формата на златно-меден концентрат от канадската компания, която държи концесията за добив на злато край Челопеч срещу 3-4% концесионна такса и други примери за ограбването на страната.

Подкрепи Economic.bg