Разсекретяват договорите с енергийните дружества

До дни става ясно дали ще бъде отнета лицензията на ЧЕЗ

Снимка: БГНЕС

3656 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

На извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че се работи по разсекретяване на договорите с електроразпределителните дружества. Както е известно, това е едно от основните искания на протестиращите.

"Ние винаги сме били за прозрачност. Предвид  високия обществен интерес ще намерим начин това да се случи", заяви министърът. Той посочи, че юристите на министерството смятат, че договорите могат да станат обществено достояние, като това бъде поискано съгласно Закона за достъп до обществена информация. "Ще бъде направено всичко възможно договорите с трите ЕРП и на "Мариците" да бъдат публикувани", увери икономическият министър.

Добрев съобщи още, че ДКЕВР се е самосезирала от доклада на Държавната финансова инспекция за енергийните дружества. Днес двете агенции са имали общо заседание, на което са обсъдени какви са нарушенията и доколко могат да бъдат основание за отнемане на лицензи. "На базата на този доклад, те са започнали преценка за това дали нарушенията са основания за отнемане на лицензия на ЧЕЗ. Окончателно решение комисията ще вземе в следващите няколко дни, каза Добрев.

Той разкри, че една от проверките върху ЧЕЗ ще бъде за сума по SLA договор, която е за консултации и управление и е в размер на 35 милиона лева. Председателят на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петрова, поясни че в доклада за дейността на ЧЕЗ са констатирани нарушения при обществени поръчки; непровеждане на процедури, когато е имало законово основание да бъдат провеждани; неоснователно извършено договаряне и редица процедурни нарушения.

Проверка се прави и върху другите две дружества. Резултатите за тях обаче още нямало.

На извънредната пресконференция министърът обяви, че се подготвят промени в няколко закона, касаещи по-добър контрол върху цялата верига от дружества в енергетиката, които участват във формирането на крайните цени.

Той поясни, че ще бъде наложено изискването ЕРП-тата да не могат да прекъсват електроснабдяването на абонати, които са подали жалби до тяхното изясняване.

По повод днешните протести Добрев отново коментира вината, която носят предишните управляващи за регулирането на енергийния пазар у нас. Министърът призова партиите да не политизират протестите.

Подкрепи Economic.bg