Разследват Starbucks, Google и Amazon за укриване на данъци

Компаниите плащат нищожни данъци на фона на продажби за милиарди долари

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Три от най-разпознаваемите бранда - Starbucks, Google и Amazon ще бъдат разследвани за укриване на данъци в Лондон, пише Reuters. Трите компании са платили прекалено малко данъци, макар че са генерирали продажби на Острова в размер на милиарди долари.

Директорите на въпросните корпорации са били поканени да коментират ситуацията в светлината на нарастващото обществено и политическо безпокойство във връзка със съмненията за умишлено избягване на данъчното облагане от страна на големи международни компании.

„Трудно е да убедим обикновените граждани, че това е честно", казва Маргарет Ходж, депутат от опозиционната лейбъристка партия. „Това изключително много ядосва хората в сегашния фискален климат", допълва тя.

Starbucks не е плащала корпоративен данък във Великобритания през последните 3 години. За последните 13 г. най-голямата верига за кафе в света е платила на Острова едва 8.6 млн. паунда данъци, при продажби за 3.1 млрд. паунда за същия период.

Продажбите на Google през 2011 г. във Великобритания са възлизали на 4 млрд. долара. Въпреки това британското подразделение на интернет гиганта е платило едва 3.8 млн. лири данъци.

Компанията избягва данъчно облагане във Великобритания като пренасочва продажбите си извън САЩ към подразделението си в Ирландия.

Данъците, които Amazon е платил във Великобритания през миналата година възлизат на едва 1 млн. лири. Британските продажби на компанията обаче се равняват на между 5.3 млрд. и 7.2 млрд. долара.

Amazon избягва британските данъци като пренасочва европейските си продажби през подразделението си в Люксембург.

Коментари: 0