Речен информационен център създава 250 работни места

Подготвяната инвестиция е на стойност 6 млн. лв., каза транспортният министър Ивайло Московски

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изграждането на първия по рода си Речен информационен център в България ще открие 250 работни места. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на официалната церемония за началото на проекта в Русе, съобщиха от пресцентъра на МТИТС. Подготвяната инвестиция е на стойност 6 млн. лв.

"Всички тези инвестиции, които успяваме да реализираме, се осъществяват в условията на една от най-тежките финансови кризи", каза министър Московски. По думите му изграждането на РИС центъра е много важно за реализацията на целия проект за внедряване на речна информационна система в българския участък на река Дунав - БУЛРИС. "Българският участък бе определян от Европейската комисия като едно от тесните места на реката затова е приоритет работата по проекти, които допринасят за подобряване на корабоплаването", допълни той.

С реализацията на проекта ще бъдат изпълнени ангажиментите, които имаме като страна-членка на Европейския съюз, да разработим и внедрим подобна система в българския участък на реката. Условие, което е задължително за нашата държава. "Доволен съм, че успяхме да ускорим процесите, като част от системата вече е готова, а днес започваме изграждането на центъра, от който тя ще се управлява", каза министър Московски. Сградата ще бъде на три нива, проектирана е да издържи сеизмични сили от VIII степен и отговаря на най-модерните изисквания за енергоефективност.

"Русе не само си възстановява значението на сериозен икономически център в държавата, но започва да придобива и все по-важно значение по цялото направление на река Дунав", каза Ивайло Московски. "Дунавската стратегия ще бъде сериозно финансирана и ще бъде сред основните приоритети през следващия програмен период", допълни той.

В рамките на следващия програмен период на ОП "Транспорт" се очаква да се реализират още няколко проекта в региона. "Поставяме си целта след 2014 г. да изградим интермодален терминал в Русе и да изпълним проекта за възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе - Варна", допълни Ивайло Московски. По думите му това заедно с концесионните процедури ще доведат до повече инвестиции и повече работни места.

Изграждането на РИС центъра е част от дейностите по фаза 2 от проекта „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав - БУЛРИС". Проектът се финансира със средства на ЕС чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища". Бенефициент е Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Стойността на целия проект "БУЛРИС" е в размер на над 35 млн. лева, като 85% от средствата се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% - от републиканския бюджет. Проектът трябва да бъде окончателно завършен в средата на 2014 г.

Коментари: 0