Реформаторите хванаха БСП да крие лобистките поправки за "Южен поток"

В кореспонденцията South Stream Transport нарежда на БЕХ да не показва на ЕК промените към Закона за енергетиката

Автор: Николай Марченко

Реформаторският блок (РБ) представи нови доказателства за лобизма на кабинета „Орешарски” в полза на газопровода „Южен поток” пред Европейския съьз (ЕС). „Българското правителство и управляващото мнозинство са предприели действия, включително и законодателни, насочени пряко срещу ЕС и икономическите интереси на България, под инструктажа на чужда сила”, категорични са от РБ.

Като доказателство РБ представя изготвени в Русия мотиви, в които се съдържа пряка инструкция за укриването от ЕК на кореспонденцията и предвидените в нея законодателни промени. „Веднъж приети предложените изменения не следва да подлежат на задължително съобщаване към ЕК”, пише в документа. Засега не е ясно дали ресорният министър Драгомир Стойнев, ходил наскоро „на килимчето” при еврокомисаря Гюнтер Йотингер, му е докладвал точно за „забранените” от Москва документи.

Като действие срещу държавата може да се оцени текстът в мотивите, че няма нужда тези промени да се съобщават на Европейската комисия. Защо ако текстовете са в полза на България и ЕС трябва да се крият от нашите партньори? Може ли някой извън България да преценява, каква информация да обменяме с Комисията.

"Представяме писмо на Български енергиен холдинг (БЕХ) от 13.12.2013 г. с три приложения, които доказват, че депутатите от управляващото мнозинство са приели на първо четене, закон писан извън страната ни и обслужващ чужди икономически и политически интереси", поясняват реформаторите. Те акцентират на Приложение №3 с предложенията за законодателни промени, направени от South Stream Transport BV (с 50% акционерно участие на Газпром), отнасящи се за морската част. Смисълът и логиката на предложението на South Stream Transport е "очевидно много близък до законопроекта, внесен от депутатите от БСП". Морската част от газопровода се превръща в "тотален руски монопол". Ал. 6 към параграф 5 говори за изключване на части от газопроводи от общите правила на регулиране и ценообразуване, поясняват от РБ.

Изключително скандално е, че предложенията на South Stream Transport BV са оформени като готов законопроект, който е подготвен за внасяне, като дори е написано име на вносител –Михаил Миков. Следват мотиви, под които е сложено името на Пламен Орешарски като вносител. Очевидно е имало голямо колебание от кого да бъдат внесени промените.

РБ е на мнение, че скандалният законопроект има 3 много ясни политически и икономически цели. Става дума за з асилването на зависимостта на България от Русия и поддържането на високи монополни цени на газа и парното у нас. За това, че противопоставя България на ЕС като умишлено възпрепятства възможността Европейския съюз да формира самостоятелна енергийна политика. Също така спяоред тях българската енергетика да се  управлява директно от Москва и единствено в полза на руския монополист.

РБ настоя лобисткият законопроект, внесен от БСП да бъде спрян незабавно, защото е в пряк ущърб на българските национални интереси. България няма  нужда от нови газови монополи, а от алтернативи и много доставчици, което ще свали цените. Искат също така Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) да разкрие цялата кореспонденция по Южен поток и да отговори публично защо допуска намеса на чужда сила във вътрешните работи на България. Както и кой допусна толкова важно законодателство, което засяга националната сигурност да се изготви извън територията на България. „Ние ще допълним нашия сигнал да Европейската комисия с тези документи”, предупредиха реформаторите.

Коментари: 0