„Реформаторите“ настояват БНБ да влезе в банковия надзор на ЕС

Искаме политическа воля от правителството и министър Петър Чобанов да накара регулатора да поиска членство

„Реформаторите“ настояват БНБ да влезе в банковия надзор на ЕС
220 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Реформаторският блок (РБ) за пореден път настоява да се прояви политическа воля от сегашното правителство и министърът на финансите Петър Чобанов да изпрати писмото, с което предлага на БНБ да заяви в единния европейски банков надзор желание България да стане член на този механизъм.

Това коментира Гроздан Караджов, секретар на Гражданския съвет на "Реформаторите" във връзка с нашумелия казус около Корпоративна търговска банка (КТБ). Според него "така ще се избегнат рисковете от бъдеща банкова криза, защото банковата ни система ще бъде надзиравана по европейски механизъм с участието на европейски надзорници".

Реформаторите предложиха по случая с КТБ да се назначат специализирани фирми за разследване на банкови измами. Караджов подчерта, че "подобни фирми са работили по време на кризата в Кипър и само за два месеца са разрешили ситуацията".

"Такава услуга вероятно струва скъпо, но крайният резултат е специалистите да дадат най-евтиния вариант за излизане от кризата в КТБ и това не би отнело повече от месец", коментира Караджов.

Той изрази притеснението на РБ от неизпълнението на решенията, за които бе постигнат консенсус по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев: присъединяване към единния европейски банков надзор и назначаване на външни експерти, които да проверят ефективността и независимостта на българския банков надзор.

Зам.-председателят на СДС Любен Петров пък коментира констатацията на премиера Пламен Орешарски от днес, че "национализацията на една банка е най-скъпото нещо, което ще бъде платено от всички български граждани". "Тези думи пораждат в РБ следния въпрос – дали той е толкова прехвален финансист или за пореден път показва, че е зависим от други интереси. Затова този кабинет трябва незабавно да си подаде оставка и да се върне доверието в българската политическа система", заяви Петров.

По вътрешнопартийни въпроси Караджов съобщи, че все още се дискутира въвеждането на индивидуално членство в РБ. До две седмици "десните" ще са готови с политическата програма, свързана с визията им за управление, нужните секторни реформи и политики.Подкрепи Economic.bg