Reuters: България върви към нови избори

Близките резултати между БСП и ГЕРБ вероятно няма да позволят сформиране на коалиция, смята агенцията

148 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Предварителните резултати от провеждащите се в момента парламентарни избори в България предвещават удължаване на несигурността в най-бедната държава в Европейския съюз (ЕС). Така започва материал в агенция Reuters, посветен на изборите за 42-ро Народно събрание в България. Медията изтъква близките резултати между дясната партия ГЕРБ и социалистите от БСП, което няма да позволи сформирането на коалиция и вероятно ще се стигне до нови избори.

Шест години, след като страната се присъедини към Европейския съюз, разочарованието от политическата класа в 7.3-милионната държава се увеличава, продължава материалът. Безработицата е близо до 8-годишен връх, а всеки четвърти живее под границата на бедността.

В нощта преди изборите бяха открити 350 хил. фалшиви бюлетини, които допълнително увеличиха страховете, че изборите в Балканската държава ще бъдат манипулирани.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев определи намерените бюлетини като "безпрецедентна конспирация срещу демокрацията", отбелязва Reuters. Президентът Росен Плевнелиев, който спечели благодарение на подкрепата на ГЕРБ, заяви категорично пред репортерите, че "никой не е в състояние да фалшифицира вота на българите".

Последно проучване показва, че 12% от имащите право на глас, са готови да продадат своя вот, отбелязва още Reuters. За да се гарантира коректното преброяване на бюлетините, е назначена австрийска компания, която ще прави паралелно преброяване.

Платформата на ГЕРБ е свързана със запазването на фискалната стабилност, удържането на ниски нива на дълга и бюджетния дефицит и създаване на условия за привличане на чужди инвеститори. В същото време социалистите обещават да харчат повече, да създадат 250 хил. работни места, да вдигнат минималната работна заплата до 400 лв. и да увеличат икономическия ръст до над 1% годишно.

Подкрепи Economic.bg