Рибари на бунт срещу контрабандата

Те поискаха спешни мерки за опазване на рибните ресурси

Рибари от Бургас поискаха спешни мерки за опазване на рибните ресурси. Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов връчи лично служебни карти на представители на различни неправителствени организации от града, които са подписали споразумение за сътрудничество с агенцията.

Целта на договорката е осъществяване на съвместен контрол в борбата с бракониерството. Чрез членските карти помощниците на ИАРА ще могат да легитимират участието и правомощията си в контролните проверки, обясниха от агенцията.

Според областния управител Константин Гребенаров трябва да се направи зониране на водното пространство и осъществяване на риболов само на едно определено място. Идеята дошла след разговори между местни рибари и губернатора.

Световните практики показвали, че по този начин имало възможност рибните ресурси да бъдат запазени, дори увеличени.

Според последните предложения в Закона за рибарството, който предстои да бъде гласуван в пленарна зала, рибарите ще могат да създават кооперации, с което ще регламентират продажбата на своя улов. Това обаче ще бъде възможно само, ако регистрират дейността си под името на търговско дружество. 

Коментари: 0