Роснефт и BP ще търсят шистов нефт, въпреки санкциите

Прогнозите са, че Русия разполага с 75 млрд. барела шистов петрол

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Роснефт и BP (новото име на British Petroleum) подписаха споразумение днес за съвместно проучване за шистов петрол в Русия, съобщава Reuters. Това е първата голяма сделка на държавната руска петролна компания след като Западът наложи санкции, провокирани от ситуацията в Украйна.

Главният директор на Роснефт Игор Сечин (вдясно на снимката) се смята за един от приближените на руския президент Владимир Путин. Сечин, както и други от това обкръжение попаднаха в обхвата на санкциите, последвали анексирането на Крим.

Reuters посочва, че енергийните компании от Западна Европа са успели да спасят Международния икономически форум в Санкт Петербург, след като редица висши мениджъри на банки и други компании не се появиха на събитието.

„Нашата страна има за цел не просто да поддържа и развива позициите си на водещ доставчик, но и да стане сред първите в трансформацията на глобалната енергия“, заяви Владимир Путин по време на форума.

Русия е водещ производител на нефт в света със своите 10,5                 млн. барела дневно, но по-голямата част от добива е от изчерпващото се находище в Западен Сибир. Москва се надява последва САЩ и да реализира свой шистов бум. Благодарение на разработване на подобни находища, САЩ постепенно намаляват вноса на петрол и планират започване на износ. Това би променило пазарната ситуация за останалите производителки и би ги принудило да търсят по-тесни контакти с Азия.

Пред погледа на Путин (на снимката в дъното), Сечин и директорът на BP за Русия подписаха документ, който регламентира разработването на потенциално находище района на Волга-Урал. Роснефт ще има 51% в съвместното дружество, а BP останалите 49%. Британската компания, обаче, разполага с 20% дял в Роснефт.

Това е втора поредна емблематична за Руската федерация сделка след подписването на газов контракт с Китай на стойност 400 млрд. щатски долара. По оценки на щатската енергийна информационна служба, запасите на шистов нефт в Русия възлизат на 75 млрд. барела. Обем по-голям от лидерът в момента - САЩ, с неговите 58 млрд. барела.

Роснефт вече има договри за съвместно проучване за шистов нефт с американската ExxonMobil и норвежката Statoil.

Коментари: 0