Румен Петков вини МРРБ в чистки и хвали Лиляна Павлова

Чест й прави, че навремето спря кражбата по Южното Черноморие, казва кандидатът на АБВ

Автор: Economic.bg

Чест прави на Лиляна Павлова, че като министър на регионалното развитие навремето спря кражбата на земя по южното Черноморие. Това заяви Румен Петков от АБВ, цитиран от Фокус. По думите на бившия шеф на МВР очевидно е, че критериите на управляващите днес са съвсем други. „Ужасен съм от мракобесието, което се разгръща в държавата“, каза Румен Петков.

"Ще дам два примера, съвършено нови, на брутални политически чистки, с изключително нечистоплътни мотиви. Първият пример е свързан с уволнението на едно младо момче от ВиК Пловдив, само за това, че симпатизира на АБВ. Вторият пример е много по-брутален. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството са уволнени двама човека и са отстранени от длъжност шест или седем и дисциплинарна комисия проверява тези шест или седем – дали те не са предоставили информацията за огромните бонуси, които взима политическият кабинет на министърката, за цинизма в раздаването на бонуси в министерството като цяло, скрито от обществото, за липсата на критерии по оценяване раздаването на тези бонуси“.

Според Румен Петков чиновниците са уволнени само за това, че са казали истината. „Първо, не са те. Второ, очевидно в кабинета на Орешарски моралът е на заден план. Истинският въпрос е – не кой е предоставил информацията, а морално ли е политическият кабинет да вземе 10 000 лева бонуси. Морално ли е, нормално ли е, редовно ли е Министерството на регионалното развитие да раздаде 200 000 – 300 000 лева бонуси за три месеца, което е пълен абсурд. Това означава, един милион лева годишно да си взимат чиновниците“, пояснява политикът.

Той не е против раздаването на допълнително материално стимулиране, но трябвало да се начисляват на хората, които ефективно вършат работа. „Не на политическите кабинети, не на директорите на дирекции, които са с доста спорен авторитет, и са с доста съмнителни постижения“, казва Румен Петков.

Той реши да се „върне малко назад във времето“, като твърди, че е щастлив да предотврати грабежа на земя по южното Черноморие в Бургас. „Тогава водих сегашния министър-председател Пламен Орешарски на пресконференция в Бургас, на която огласихме планирания грабеж през Министерски съвет. Чест прави на Лиляна Павлова първо, че оттегли предложението на МС, но голямото й достойнство тогава беше, че не тръгна да гледа кой е предоставил информацията, а взе вярното решение, спря кражбата“, похвали той бившата шефка на МРРБ в кабинета „Борисов“.

Според него тя е оценила, че този, който е предоставил информацията, е бил полезен на държавата и обществото с тази информация, и не допуснала правителството да вземе погрешното решение и да се открадне част от градския плаж на Бургас. „Днес очевидно е, че критериите са съвсем други. На работа трябва да бъде човек, който краде във Варна, от министерството ще бъдат отстранявани хора, които се борят за защита на интересите на българското общество. Всичко това, което се получава, е в ущърб на държава и държавност, но това като че ли е нормално за министър-председателя Орешарски", обобщи Румен Петков.

Коментари: 0