Русия спря вноса на вино от Молдова

Ние повече няма да бъдем грижовната и нежна детегледачка на молдовската икономика, каза ръководителя на рускатадържавната служба по контрола на правата на потребителя

Автор: Десислава Младенова

Русия спря вноса на вино от Молдова заради опасения за качеството на продуктите. "Ние повече няма да бъдем грижовната и нежна детегледачка на молдовската икономика", каза Генади Онишенко, ръководещ държавната служба по контрол върху потребителските права (Ростребнадзор). Той добави, че молдовски продукти могат да бъдат пуснати отново на руския пазар, едва когато страната въведе ред във винарската си промишленост, предаде "РИА Новости".

От правителството на Молдова са поискали от Русия да представи подробен анализ на ситуацията на пазара. "За мен е много важно да разбера къде свършват техническите аспекти [на качеството на виното] и къде започват политическите" каза Валерю Лазар, заместник министър-председател и министър на икономиката на Молдова. Молдова предвижда реформи във винената индустрия, като вече е наложила по-строги мерки за контрол.

Ходът на Русия се случва два месеца преди подписването на споразумение за свободна търговия между Молдова и Европейския съюз (ЕС). По-рано тази седмица Русия заплаши Украйна да се откаже от планове за търговско сътрудничество с ЕС. През юли, Москва забрани вноса на продукти на украинската компания за сладки изделия Рошен. Тогава от Ростребнадзор заявиха, че шоколади и други продукти на компанията съдържат бензопирен, органично съединение, считано за канцерогенно.

Коментари: 0