Русия строи скоростни жп линии за 157 млрд. долара

Развитието на мрежата е заради престоящото домакинство на световното първенство по футбол през 2018 г.

4547 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Руската държавна железопътна компания РЖД (Российские железные дороги) планира да инвестира 5 трлн. рубли (157 млрд. щатски долара) в изграждането на високоскоростни железопътни връзки. Строителството е част от подготовката на най-голямата по територия страна в света за домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г.

"Изграждане на високоскоростни железопътни връзки е съвсем нова тенденция в развитието на икономиката ни", коментира главният изпълнителен директор на компанията Владимир Якунин, цитиран от Bloomberg. Той направи изявлението си в черноморския град Сочи, който ще бъде домакин на Зимни олимпийски игри през 2014 г.

Амбициите на Русия да бъде домакин на големи световни спортни събития принуждава правителството да разшири националната транспортна система. Страната не разполага с единна високоскоростна железопътна система.

Според новите планове се предвижда РЖД, която е 100% собственост на държавата, да изгради високоскоростни жп трасета от столицата Москва до Санкт Петербург, Сочи и Казан. В последствие мрежата се очаква да бъде разширена до Екатеринбург, който е в близост до границата на Европа и Азия.

Подкрепи Economic.bg