Русия затвори 4 обекта на McDonald's и продължава хайките

Официалният повод за масовите проверки в Москва и големите градове са "антисанитарията" и "жалбите от клиенти"

Контра-санкция

Русия затвори 4 обекта на McDonald's и продължава хайките
Автор: Николай Марченко

Затворени са четири ресторанта на американскта верига за бързхо хранене McDonald's в Москва, информира руската редакция на Deutsche Welle (DW).

Вчера столичното отделение на Федералната служба за правата на потребителите Роспотребнадзор временно спря дейността на 4 обекта на веригата, като го обясни с „многобройните нарушения на санитарните норми“. Заведени са дела за административни нарушения. Сред затоврените обекти е и първият в Съветския съюз ресторант на McDonald's, събирал опашки при отварянето си в центъра на руската столица Москва през далечната 1990 г.

Същевременно „внезапните“ проверки се правят и в други региони на Русия - в Свердловска област, Краснодарския край, както и в автономните републики Татарстан и Башкортостан.

Официалният повод за хайките в регионите са „жалби на потребителите“, както стана ясно от ръководителя на Роспотрбнадзор в Екатеринбург Наталия Лукянцева. Според думите на татарстанския шеф на службата Олга Фомичова „извънплановата проверка“ се провежда от 15 август насам.

Краснодарското управление на службата подготвя документация за провеждане на проверки в 11 ресторанта от следващата седмица. Регионалното ведомство в столицата на Башкортостан Уфа ще провежда проверки до края на месеца.

Ръководството на щатския гигант обаче има оптимистична нагласа и не планира да се отказва от отварянето на нови ресторанти във водещите градове в Сибир - Новосибирск и Омск. „До края на година планираме да отворим в тези градове поне 5 нови ресторанта“, казва директорът „Развитие“ на McDonald's Russia Ленара Кутлина. 

За пръв път за проверките на американската верига бе спомената, след като Вашингтон ожесточи за пореден път санкциите си срещу руските политици и свързаните с властта компании. 

Коментари: 0