Русия затвори 4 украински банки в Крим

Компенсацията на клиентските влогове ще се извършва от руския фонд за защита на вложителите

Снимка: АФП

Централната банка на Русия нареди на 4 украински банки да прекратят от днес дейността си в Крим, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БНР. 

Решението, засягащо Приватбанка, Всеукраинската акционерна банка, банката "Киевска Русия" и Имексбанк, е мотивирано с неизпълнение на задълженията на тези банки, произтичащи от приетия на 2 април закон за функционирането на финансовата система на Крим в преходния период след присъединяването към Русия.

На четирите банки е разрешено да изпълняват само дейности, свързани с предаването на активите си в Крим и уреждане на задължения. Компенсацията на клиентските влогове в банките ще се извършва от руския фонд за защита на вложителите. 

Руската централна банка нареди на банките, желаещи да продължат работата си в Крим, да подадат заявление за това до 17 април. До изтичането на срока нито една от 80-те украински банки на полуострова не направи това, включително и двете самостоятелни кримски финансови институции Черноморска банка за реконструкция и развитие (ЧБРР) и Морска банка. ЧБРР и Морска банка са в процедура на лицензиране от руската централна банка.

Мястото на украинските банки в Крим постепенно се заема от руските, сред които най-голяма мрежа на полуострова има Руската национална търговска банка (РНТБ), която в началото на април получи голяма част от клоновете на основните украински банки в Крим. 

Коментари: 0