Руският енергиен министър насрочи рестарта на "Бургас-Александруполис"

Споразумението не включва опцията България едностранно да излезе от проекта, казва Александър Новак

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Руското правителство се надява да рестартира проекта за петролопровод „Бургас – Александруполис”, с участието на държавни компании от България, Гърция и Русия.

Новината обаче идва не от Министерството на икономиката и енергетиката на България, а от руското енергийно ведомство. „Руско-българската междуправителствена комисия на 7 - 8 април ще разгледа въпроса за реализирането на проекта за строителство на нефтопровода ”Бургас – Александруполис”, каза в интервю за ИТАР-ТАСС руският министър на енергетиката Александър Новак (на снимката най-вляво)

Според него, София не може да попречи на рестартирането на проекта, тъй като няма такава опция: „Изхождаме от факта, че въпреки заявлението на българската страна за излизане от проекта, споразумението от 2007 г. между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа. Преждевременно е да говорим за край на проекта, тъй като споразумението не предвижда едностранно излизане”.  

„На 7-8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, която оглавявам. На него и ще бъде повдигнат въпроса”, каза още министърът. По думите му, Виенската конвенция за правото в международните договори предвижда определени условия при отказ – в съответствие с положенията в контракта или по всяко време със съгласието на участниците.

Министърът обаче припомни, че „взаимно съгласие към днешна дата не е постигнато”.  Той е на мнение, че от проекта са заинтересовани както руски доставчици, така и европейски потребители. „Не може да се каже, че проектът завинаги е потънал в забвение. Проектът е замразен, защото една от страните сега не изявява желание да участва в реализацията му”, допълни Александър Новак.

Припомняме, че водещите акционери в проекта са руските държавни гиганти „Газпромнефт”, „Роснефт” и „Транснефт”. Проектната компания Transbalkan pipeline international пък бе регистрирана в Холандия.

Проектът, обаче, е замразен още през 2011 г. от тогавашния вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, който мотивира решението с неизгодни условия. Една от причините бе и несъгласието на еколозите за издаване на положителна Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), която зависеше от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Един от спорните въпроси бе трасето на тръбата, което на българския бряг трябваше да започва в туристическия регион край Бургас и да пресича природен парк „Странджа”, защитен по НАТУРА-2000. Ръководствата на трите руски петролни компании тогава заплашиха България с между 200 млн. и 1 млрд. долара глоба за пропуснати ползи. 

Подкрепи Economic.bg