Руският "хуманитарен конвой" нахлу в Украйна

Първите 70 камиона са пресекли границата без Червения кръст, понеже Лавров не желаел да чака проверките

Руският
3638 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Москва навлезе на украинската територия с първите си камиони на „хуманитарния конвой“, без разрешението на Киев, алармират днес европейските медии като Deutsche Welle (DW) и Агенция France Presse (AFP).

Кореспондентът на германската агенция DPA информира, че тежкотоварните камиони „Камаз“ не се придружават от сътрудниците на Международния комитет на червен кръст (МКЧК), каквато беше договорката на дипломатическо ниво между Киев, Москва и Брюксел. Според руския сайт Slon.ru ескортът е от сепаратистките сили. 

Агенция РИА Новости отчете, че вече 70 камиона (от общо 280) са пресекли украинската граница с Руската федерация (РФ). Камионите са отпътували от украинския граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Изварино” и са започнали да се движат към Луганск на територията на Украйна. Вчера руските медии съобщаваха, че проверките на товарите от украинските гранични и митнически власти продължавали твърде бавно, като след приключването им към петък камионите щели да пресекат границата. 

Мотивът на Министерството на външните работи (МВнР) на РФ е, че се е уморило да изчаква разрешението на Киев и е решило да започне да придвижва хуманитарния си конвой към източноукраинския сепаратистики център Луганск. “Всички поводи за забавяне на доставката на помощите на хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани. От руската страна бе взето решение да се действа. Колоната ни с хуманитарен товар започва движението в посока Луганск“, изтъкнаха в пресрелийз от ведомството на Сергей Лавров. 

Външното министерство на РФ също така допълни, че като цяло не е против МКЧК да придръжава товара и участието им в разпределянето на помощите. Но пък за сметка на това МВнР заплаши да няма „опити за сриване на изключително хуманитарната мисия“.

Прессекретарят и говорител на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че самият Владимир Путин е „информиран за това, че колоната с хуманитарните помощи е започнала движение в посока Луганск“. 

Коментари: 0