Ryanair отчете 10% повече печалба

За периода април - септември компанията е спечелила чисто 596 млн. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Нискотарифната авиокомпания Ryanair отчете 10% ръст на печалбата си към края на септември, предаде BBC. Превозвачът е спечелил чисто 596 млн. евро за периода април - септември при 544 млн. евро година по-рано. Като причина се изтъква увеличеният брой превозени пътници и въведените нови тарифи за превоз.

Общите приходи на авиокомпанията са се увеличили с 15% до 3.1 млрд. евро. Броят на пасажерите, използвали услугите на компанията се е увеличил с 7% на годишна база.

Заради добрите резултати през отчетените шест месец компанията вдигна и прогнозата си за печалбата за цялата година. Новите очаквания са за 520 млн. евро от 440 млн. евро прогнозирани по-рано през годината.

"Увеличението на печалбата с 10% за шестте месеца, в комбинация със 7% ръст на пасажерите по време на период на високи цени на петрола и продължаваща рецесия в Европа показва, че резултатите наистина са добри", се казва в становището на компанията.

Компанията е отчела изключително силни резервации след Олимпиадата и по-малки разходи за гориво. Цялостната стойност на горивото се е повишила до 218 млн. евро, като средната цена на петрола за периода е била 98 долара за барел.

От компанията очакват, че пазарните условия в Европа ще останат трудни заради рецесията, бюджетните съкращения и високата цена на горивата. Допълнителните такси.

Коментари: 0