С до 14% по-скъпи почивки през зимата

Туристите могат да ползват отстъпки само при ранно записване

152 ~ 3 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

С до 14 процента ще поскъпнат офертите за почивка в планинските ни курорти през предстоящия зимен сезон. Сред основните причини са по-високите цени на тока, горивата и хранителните продукти, които се използват при допълнителните услуги по отношение на храненето в хотелите. Това заяви за economymagazine.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. До момента вече е отчетено повишаване на цените с между 4 и 7 процента спрямо цените на предлаганите оферти през септември миналата година.

По-евтини почивки на по-късен етап със сигурност не може да се очакват. През периода 2008 – 2011 година цените бяха задържани на ниво от 2008 г. за много дълго време. Това се оказа пагубно за хотелите, които не вдигнаха цените и се стигна до много фалити в сектора. Там, където има висок сезон, особено в хотелите, които предлагат допълнителни качествени  услуги като балнео, спа и уелнес,  там няма как цените да бъдат задържани без да бъде влошено качеството. Хотелиерите и клиентите трябва да избират – или намаляване на обема на предлаганите или получаваните услуги, или гарантирано качество, но на по-завишени цени.

По-високи цени ще си позволят хотелиерите, които могат да продадат продукта си, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин. По думите му масово хотелиери вече трета година работят на себестойност.

За по-скъпи почивки са настроени и туроператорите.

Цените на туристическите пакети ще се повишат, но все още не мога да кажа с колко, заяви Ирина Найденова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Найденова посочи, че очаква повишаване и при цените на ски картите поради поскъпването на фактори, които определят себестойността на услугата.

За момента ски картите се продават на цените, обявени тази година. Но заради поскъпването на тока и газта, е възможно да има повишение в рамките на 4-7 процента на цените на основните ски пакети, коментира Драганов.

От фирмите, които поддържат ски пистите и съоръженията в планинските ни курорти – „Юлен”, „Бороспорт” и „Пампорово” АД коментираха, че все още е рано да се говори за промени в цените на картите за лифтовете. За момента те ще останат на старите си цени, заяви мениджърът на фирма „Юлен”, която поддържа пистите и съоръженията в Банско.

Въпреки очакваните по-високи цени през зимния сезон, намаления при ранните записвания категорично има. Традиционното понижение в сравнение с цената, която ще се предлага по време на сезона, е между 10 и 15 процента. Някъде цените падат и с до 25 процента.

Тези, които са се възползвали от ранните записвания, ще имат отстъпките, които са им обещани и цените за тях няма да бъдат променяни в разгара на сезона.

За да привлекат повече клиенти, хотелиерите предлагат и много бонуси – безплатни шатъли, безплатна почивка за децата, балнео, спа и уелнес процедури. Конкуренцията е в бонусите, а цените са 17 вида.

За разлика от чужденците българите не се възползват толкова масово от отстъпките при ранните записвания, защото запазват почивка в последния момент.

От ранните записвания се възползват основно туристи от Русия, Англия и Сърбия. Проблем пред гостите от Турция са визите. Заради бавните процедури турските гости предпочитат да отидат да карат ски в Швейцария, каза Рагин.Подкрепи Economic.bg