САЩ дават 100 хил. зелени карти днес

Над 18 хил. африканци, повече отколкото жителите на който и да е друг континент, успяха да имигрират в САЩ миналата година, след като половината от лотарията беше запазена за тях

88 ~ 2 мин. четене

Около 100 хил. души бяха избрани днес от САЩ сред милиони кандидати за получаване на зелена карта в ежегодната лотария, която може да изчезне догодина, ако бъде осъществена планирана реформа, предава AFP. Кандидатите вече могат да проверят статута си онлайн с помощта на номера си за потвърждение.

Всяка година 50 хил. постоянни разрешителни за пребиваване се раздават на граждани на страни с малко жители, емигрирали в САЩ, най-вече в Африка, Европа и Азия. За сесията през 2014 г. трябваше безплатно да се подаде молба в интернет през октомври 2012 г. На първо време трябваше да бъдат избрани 100 хил. души, а ще бъдат раздадени максимум 50 хил. зелени карти. 

Над 18 хил. африканци, повече отколкото жителите на който и да е друг континент, успяха да имигрират в САЩ миналата година, след като половината от лотарията беше запазена за тях. Тази година от лотарията бяха изключени Бангладеш, Бразилия, Канада, Китай, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Салвадор, Хаити, Индия, Ямайка, Мексико, Пакистан, Перу, Филихините, Южна Корея, Великобритания (без Северна Ирландия), Виетнам. 
Победителите за 2014 г. ще бъдат викани от октомври на предварителни интервюта за получаване на зелена карта. Те трябва да докажат, че притежават поне средно образование или работят поне от две години.

Програмата, която съществува от 1995 г., цели да разнообрази източниците на имиграция. Но случайният й принцип и ниският праг за прием я превърнаха в обект на критики от страна на републиканците. Те успяха да постигнат отмяната й в проект за реформи, който в момента се обсъжда в Конгреса с демократите. Окончателното гласуване се очаква през лятото.

Подкрепи Economic.bg