САЩ и Русия имат различия по резолюцията за Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са обсъдили резолюцията по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

164 ~ 1 мин. четене

Висшите дипломати на САЩ и Русия обсъдиха проекторезолюцията на Съвета за сигурност на ООН по отношение на химическите оръжия на Сирия. Те обаче не са успели да постигнат съгласие по ключови точки от документа, предаде "Гласът на Америка".

Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров са обсъдили резолюцията по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Според американски представители "в проекта за резолюция остават спорни точки".

Русия е против това в резолюцията да се споменава Глава VII от Хартата на ООН, която включва използването на военни и невоенни действия за налагане на спазването на решенията.

САЩ и Русия скоро сключиха споразумение, което нарежда елиминирането на запасите от химически оръжия на Сирия, но е нужна резолюция в ООН, за да се приведе в сила планът.

Русия отдавна се противопоставя на идеята за военна интервенция и наложи вето на три опита за налагане на санкции на Сирия в Съвета за сигурност на ООН.

Подкрепи Economic.bg