САЩ и Русия се споразумяха за Сирия

Барак Обама обаче си запазва правото да използва военна сила в Сирия, каза Джон Кери

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Съединените американски щати (САЩ) и Русия са постигнали съгласие по предложението за унищожаване на арсенала от химически оръжия, които притежава Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери (вляво на снимката) след днешния трети ден на тежки преговори с руския външен министър Сергей Лавров.

В споразумението е записано, че до седмица Сирия ще трябва "изчерпателно да изброи" своите химически оръжия, поясни Кери, цитиран от Reuters. По време на съвместната пресконференцията на двама първи дипломати, Джон Кери добави, че в постигнатото споразумението се предвижда инспектори на Организацията на обединените нации (ООН) да инспектират на място Сирия през ноември. Целта на пакта е пълното унищожаване на химическото оръжие на Сирия до средата на 2014 г., поясни Кери.

Кери и Лавров единодушно заявиха, че ще има последици за Сирия, ако страната не спазва споразумението. Интервенциите ще са по глава 7 от Устава на ООН, в частта, която е за санкции и военни действия. Окончателният вариант на постигнатото споразумение за унищожаване на химическите оръжия на Сирия трябва да бъде изготвен от Организацията за забрана на химическите оръжия.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче си запазва правото да използва военна сила в Сирия, каза още Джон Кери.

Подкрепи Economic.bg