САЩ подслушвали телефоните на 35 световни лидери

Секретни документи сочат, че Агенцията за национална сигурност е работила в тясно сътрудничество с департаментите в правителството на САЩ, за да получи номерата на водещи чуждестранни политици.

236 ~ 1 мин. четене

Спецслужбите на САЩ са подслушвали телефонните разговори на 35 световни лидери, след като Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент са им предоставили съответните телефонни номера, съобщава Guardian.

Секретни документи, разгласени от бившия разузнавач Едуард Сноудън, сочат, че Агенцията за национална сигурност е работила в тясно сътрудничество с департаментите в правителството на САЩ, за да получи номерата на водещи чуждестранни политици.

В рамките на това "сътрудничество", агенцията получила 200 телефонни номера, 35 от които принадлежали на неназовани световни лидери.

Скандалът с наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ се разрасна, след като стана ясно, че службите са следили комуникациите не само потенциални терористи и престъпници, но даже държавни и правителствени ръководители. Сред тях са президентите на Бразилия и Мексико Дилма Русеф и Енрике Пеня Нието. В четвъртък пък беше съобщено, че е подслушван мобилният телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

Подкрепи Economic.bg