САЩ станаха най-големият пазар на вино в света

За първи американците задминават французите, които са намалили консумацията на вино с близо 7%

Автор: Божидара Иванова

За първи път Съединените щати станаха най-големият пазар на вино в света за 2013 г., побеждавайки Франция, която още не може да се справи с кризата и спада в консумацията на алкохолната напитка.

През 2013 г. американските потребители са купили 29.1 млн. хектолитра вино, което е ръст от 0.5% в сравнение с предходната година. Французите са намалили консумацията на вино с близо 7% до 28.1 млн. хектолитра, сочат данни на Международната лозаро-винарска организация, цитирани от Reuters.

Сериозен добив на качествени сортове грозде отчитат местните производители в Калифорния. от него се произвежда едно от най-добрите червени вина в света.

"В миналото виното беше есклузивен продукт, с доста висока цена. Сега обаче хората си казват: "Хей, мога да си купя бутилка хубаво вино за под 20 или под 15 долара". Така се промениха тенденциите в индустрията и отсега нататък ще е така. Хората обичат да сложат вино на трапезата си, смятат го за национална напитка", обяснява Антъни Риболи, винопроизводител от Лос Анджелис.

Въпреки, че потребителите в САЩ изпревариха Франция в престижната класация, американците изостават от французите по отношение на консумацията на глава от населението. Данни от преди две години показват, че средният французин изпива почти бутилка и половина вино на седмица, което е около шест пъти повече от средният американец.

Коментари: 0