Samsung и Apple са най-големите IT компании в света

Samsung се нарежда на 14-то място в класацията с приходи от 178,6 млрд. долара, а американският Apple заема 19-та позиция с приходи в размер на 156.5 млрд. долара

Автор: Божидара Иванова

Samsung и Apple са най-добре класираните ИТ компании в света. Това показва класацията на американското списание Fortune за 500-те най-големи компании в света. Корейският гигант Samsung се нарежда на 14-то място в класацията с приходи от 178,6 млрд. долара, а американският Apple заема 19-та позиция с приходи в размер на 156.5 млрд. долара.

Двете конкурентни компании са успели да подобрят значително състоянието си спрямо предходната година.  От 20-то място в миналогодишната класация на Fortune, Samsung се нарежда на 14-то. Apple отбелязва значителен ръст спрямо миналата година и от 55-то  място напредва на 19-та позиция.

Вземайки предвид годишните печалби на 500-те най-големи компании в света, Apple има годишна печалба от 41,7 млрд. долара  и e задминат единствено от петролния гигант Exxon Mobil, който има годишна печалба  44,9 млрд. долара.

Най-голяма преднина в класацията има енергийната индустрия. Лидер е Royal Dutch Shell с годишна печалба от 481,7 млрд. долара. В топ 10 на класацията се нареждат и Exxon Mobil, Sinopec, China National Petroleum, BP, State Grid и Total. Германският автомобилен производител заема 9-то място в класацията с годишна печалба от 247,6 млрд. долара.

Коментари: 0