Сдружение на майките: "Атака" трябва да напусне сградата на операта

Майките поставиха ултиматум на културния министър до 72 часа да изгони политическата партия от сградата

Автор: Божидара Иванова

Гражданското сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“  настоя в срок от 72 часа културният министър Петър Стоянович да изгони политическа партия „Атака“ от сградата на Софийската опера и балет или в противен случаи ще настояват за оставката му. Това стана ясно от писмо, което сдружението на майките изпрати до медиите.

„Никъде по света я няма абсурдната практика националистически ксенофобски партии, лидерите на които оглавяват шпицкоманди и плашат с граждански арести, да делят общ покрив с големи оперни сцени", казва се в съобщението на майките. Те мотивират искането си с примери за непристойно поведение от страна на щатните функционери на "Атака". Според тях пиенето на алкохол и "уриниращи на тротоара пред главния вход на Националната опера" представители на "Атака" уронват имиджа на културната институция.

"Щом като лидерът на "Атака" си позволява да нахлува дори и в емблематичната сграда на парламента с полицейска палка и с боен пистолет, той може по идентичен начин да връхлети необезпокояван, когато му хрумне и в салона на Операта, по време на който и да е спектакъл и да застраши живота и здравето на зрителите, в това число на децата и учениците" обезпокоени са от Сдружението на майките.

Те припомнят, че директорът на Софийската опера Пламен Карталов отдава настоява "Атака" да бъде изгонена от "Врабча" 1. Майките смятат, че в офисите на партийната централа има подходящи условия - голяма зала с добра акустика, която е подходяща за концерти. "Майки срещу насилието в Студентски град" предлагат вместо "Атака", на "Врабча" 1 да се провеждат детски спектакли.

"В освободените от функционерите на ПП "Атака" помещения ще може да бъде наредена уникалната експозиция на Музея на българското оперно изкуство, която в момента няма къде да бъде показана", предлагат майките.

Поставеният ултиматум те аргументират с необходимостта културната институция да не се свързва с поведението на представителите на "Атака". "В прочутите оперни театри като Кралския оперен театър "Ковънт гардън", Миланската скала или Метрополитън опера в Ню Йорк и през ум не им минава, че певците в Софийска опера са принудени от години да репетират под един покрив с офиси на въоръжени функционери на ксенофобска партия", казват в заключение от "Майки срещу насилието в Студентски град".

Коментари: 0