Северна Корея изтегля работниците си от „Кесон”

Индустриалният център е разположен на 10 километра от демилитаризираната зона на полуострова

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Северна Корея обяви, че ще изтегли всички свои работници от индустриалния комплекс „Кесон”. Toва съобщава AFP, цитирайки южнокорейската агенция „Йонхап". От Пхенян отбелязват, че мярката е отговор на неприемливите провокации срещу достойнството на страната.

Всички севернокорейски работници ще бъдат изтеглени от граничния град, който е разположен в непосредствена близост от демилитаризираната зона. Това е част от забраната за влизане на работници и специалисти от Южна Корея в индустриалната зона Кесон на 3 април.

Комплексът „Кесон” е стратегически и за двете страни. Той представлява единствената икономическа връзка между северната и южната част на полуострова, след като Сеул спря много от съвместните дейности заради потопения от комунистите южнокорейски боен кораб в Жълто море през 2010 г.

Споразумението за създаването на „Кесон” бе подписано през август 2000 г. Церемонията по откриването му се проведе през юни 2003 г. и първите продукти бяха създадени в края на 2004 г. Сеул е инвестирал 802 млн. долара в комплекса, като производството се оценява на малко над 2 млрд. долара.

Индустриалният център е разположен на 10 километра от демилитаризираната зона и на около час път с кола до Сеул.

Подкрепи Economic.bg