Северна Корея пуска стар ядрен реактор

Пхенян ще възстанови и пусне ядрените съоръжения, които ще бъдат използвани за получаване на електроенергия и за военни цели

3587 ~ 1 мин. четене

Северна Корея ще поднови работата на всичките си ядрени обекти, включително и спряния ядрен реактор в Йонбьон, предаде Reuters, позовавайки се на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА). Пхенян ще пусне остарялото си съоръжение за обогатяване на уран и 5-мегаватовия реактор, затворен през 2007 г.

В информацията се казва, че съоръженията ще бъдат използвани за получаване на електроенергия и за военни цели.

Решението предизвика моменталната реакция на САЩ, които заплашиха комунистическата държава с още по-голяма международна изолация.

"Изправени пред заплахите и провокациите на Пхенян, ние ще останем бдителни, твърдо обезпечавайки безопасността на нашите съюзници - Южна Корея, Япония и др. В условията на такива заплахи от страна на Северна Корея, преговори с Пхенян не са възможни", заяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нуланд. Тя добави, че действията на Северна Корея я тласкат към по-нататъшна международна изолация.

Реакторът в Йонбьон, за който Западът смята, че е източник на плутоний за създаване на ядрени оръжия, беше затворен през юли 2007 г. като част от сделка за разоръжаване срещу хуманитарни помощи.

В последствие охладителната инсталация на реактора бе разрушена, но самото споразумението за разоръжаване изпадна в застой. Една от причините бе, че част от преговарящите страни не вярваха, че Пхенян затваря всичките си ядрени съоръжения.

Подкрепи Economic.bg