Шакира осъдена за плагиат на хита Loca

Колумбийската звезда не е била предупредена от съизпълнителя Ел Ката, че е използвал произведение на доминиканец от 90'те

Шакира осъдена за плагиат на хита Loca
508 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Световноизвестната колумбийска певица Шакира е призната за виновна в нарушаване на авторските права и плагиат заради парчето й Loca, информират световните медии.

Нюйоркският съд постанови, че хитът е римейк на песента от 2007 г. на доминиканския изпълнител Едуардо Едвин Бело Поу, станал известен под псевдонима Ел Ката.

Ел Ката, на свой ред, е използвал музикалното произведение на друг доминиканец – Рамон Ариас Васкес, написал парчето Loca Con Su Tiguere още в началото на 1990-те г. Ел Ката обаче не е уведомил Шакира, с която е записал дует на Loca, че е използвал песента на Рамон Васкес.

Не подлежи на съмнение, че песента на Шакира се базира на версията на Бело. Съответно, щом Бела е копирал Ариас, аз намирам, че който и да е авторът на парчето на Шакира, той косвено е копирал и Васкес“, цитиран е американският съдия от BBC.

Размера на обезщетението, което Шакира ще трябва да изплати на ищеца в лицето на звукозаписната компания Mayimba Music, която държи правата върху песента на Ариас Васкес, предстои да определи съдът. Парчето Loca във версията на Шакира е хит от 2010 г., като се продаде в няколко милиона копии и от месеци бе по топовете на хит паради в страните от Латинска Америка. 

Според феновете на 37-годишната латино звезда тази новина може да се отрази негативно на здравето й, понеже Шакира е в четвърти месец и чака второ бебе от приятеля си – централния защитник на ФК „Барселона“ Жерар Пике.Коментари: 0