Шойбле хвърли съмнения върху банковия съюз

В декларация той призовава за "двустепенен подход", който ще остави банките в ръцете на мрежа от национални органи, докато промените се осъществят

76 ~ 1 мин. четене

Немският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че един единен спасителен банков орган в ЕС би бил правно несъстоятелен, докато отделните договори в съюза не се реформират изцяло, съобщава Financial Times. В декларация той призовава за "двустепенен подход", който ще остави банките в ръцете на мрежа от национални органи, докато промените се осъществят.

Декларация на Шойбле идва само няколко седмици преди Европейската комисия да представи плана си за единен банков орган и спасителен фонд - широко изтъквани като втори стълб в еврозоната на хваления "банков съюз", което хвърля съмнения върху него дори преди да бъде представен.

"ЕС не разполага с принудителни средства, за да изпълни решенията. Нейните исторически корени са млади. Нейната демократична легитимност може да бъде подобрена", допълва Шойбле. "Това, което има, са отговорностите и правомощията, определени от своите договори".

Той добави, че страните от еврозоната значително са напреднали в преодоляването на финансовата криза и че цифрите свидетелстват за положителната динамика. Германският финансов министър отбеляза, че задлъжнялостта на страните от еврозоната средно е два пъти по-малка, отколкото преди три години, а инвеститорското доверие се възстановява.

Той изрази разбиране за решението на Европейската комисия да даде още две години на Франция, през които Париж да сведе дефицита си до 3% от БВП. По думите му на Франция й предстои дълъг процес на адаптация, но тя е на правилен път.

Подкрепи Economic.bg