Швейцарците отхвърлиха референдума за $4500 минимална заплата

Едва 23% от швейцарските граждани подкрепят идеята за повишаване на заплащането до 22 франка (25 долара) за час, показват предварителните данни

По-голямата част от жителите на Швейцария не подкрепят инициативата за въвеждане на най-високата минимална заплата в света, съобщава "Франс прес". Това показват предварителните данни от референдума в страната. Едва 23 % от швейцарските граждани подкрепят идеята за повишаване на минималната заплата до 22 франка (25 долара) за час или около 4500 щатски долара на месец.

Инициаторите на референдума, профсъюзни лидери и социалисти, нееднократно заявяваха необходимостта от установяване на минимална работна заплата във връзка с високото ниво на разходи на жителите на градове като Женева и Цюрих.

Привържениците на въвеждането на рекордно високо почасово заплащане, което отговаря на 4000 франка месечна заплата, смятат, че то ще помогне да се смекчат големите разлики в заплатите.

Швейцарците обаче обикновено гласуват срещу предложения, които според тях биха могли да се отразят зле на успешната им икономика, коментират анализатори.

Селскостопанските среди също яростно се противопоставят на текста. В селското стопанство средната почасова надница е 15 швейцарски франка. Текстът, който ще се гласува на 18 май тревожи много бранша.

Ако бъде приет, цената на плодовете и на зеленчуците ще скочи с 25 процента, за да се финансира повишаването на заплатите, казват професионалните организации - немислимо увеличение пред лицето на конкуренцията на вносните продукти.

В Швейцария минималната заплата за сътрудник без образование в този сектор е 3200 швейцарски франка, уредена от колективен трудов договор. В сравнение с чужбина тези условия на труд са добри и заплатите са високи, твърдят съюзите на производителите на плодове и на зеленчуци (Fruit-Union и l'Union maraichеre) - двете професионални организации в сектора.

Много селскостопански работници биха взимали дори повече, отколкото шефа си, според Швейцарския земеделски съюз ('Union paysanne suisse). Средната заплата на един швейцарски земеделец, собственик на стопанството си, е 3600 швейцарски франка.

Това е третият подобен референдум в страната за последните 18 месеца.

Коментари: 0