Швейцарската икономика се свива заради спад в износа

„Това е изненадващо слаб резултат“, заяви Дави Марме, главен икономист за Швейцария в Zuercher Kantonalbank в Цюрих. „Все още обаче не предвиждаме риск от рецесия"

92 ~ 1 мин. четене

Икономиката на Швейцария неочаквано се сви през второто тримесечие, след като износът намалява, а компаниите понижават и орязват разходите си, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на Държавния секретариат по икономическите въпроси в Берн.

Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,1% на тримесечна база, дори след като данните за първите 3 месеца на годината бяха коригирани в посока на понижение до ръст от 0,5% при предварително обявени 0,7%.

Това е първо свиване на швейцарската икономика от 3 тримесечия. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,2%. На годишна база икономиката се е разширила с 0,5%, след като през първото тримесечие бе регистриран ръст от 1,2%.

Потребителските разходи са се повишили с 0,3% на тримесечна база, докато през първото тримесечие бе регистриран ръст от 0,9%, става ясно от съобщението на секретариата.

Колебливият ход на швейцарската икономика е следствие от задълбочаващия се спад в еврозоната и избледняващия световен икономически растеж, подкопали търсенето на стоките, които страната изнася, и принудили компаниите да намалят разходите.

Преди година централната банка на страната въведе таван на курса на швейцарския франк спрямо еврото, за да предотврати рисковете от дефлация, а нейният президент Томас Йордан вчера заяви, че всяко поскъпване на местната валута би представлявало „много сериозна заплаха“ за икономиката.

„Това е изненадващо слаб резултат“, заяви Дави Марме, главен икономист за Швейцария в Zuercher Kantonalbank в Цюрих. „Все още обаче не предвиждаме риск от рецесия. Но като цяло засега втората половина на годината се очертава като по-слаба от първата“, добави той.

Подкрепи Economic.bg