Силвио Берлускони ще полага обществен труд в старчески дом

Бившият премиер ще трябва да работи в заведението наред с наркомани и хулигани

Автор: Николай Марченко

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони може да излежава присъдата си по делото Mediaset в старчески дом, пише италианско издание Avvenire.

Както е известно, той е осъден на лишаване на правото да заема държавни позиции, както и на извършване на обществен труд – идеята е това да стане в дом за възрастни хора с ограничени възможности.

Очаква се утре Съдът на Милано да разгледа това запитване от властите, за да стане окончателно ясно как ще бъде наказан. При това 77-годишния политик не желае да бъде силно „натоварен” и ще посещава центъра само веднъж седмично в период от 9 месеца. Пояснява се също така, че поради възрастта си Берлускони има право на алтернативна мярка за наказание под вид на домашен арест.

„Наказанието чрез обществен труд трябва да осигури рехабилитацията на осъдения и да изключи всякакви възможности за рецидив”, пише още Avvnire. Meдията пояснява, че полагането на обществен труд ще трябва да се извършва от бившия премиер заедно с дребни правонарушители, непълнолетни наркомани, хулигани и вандали. Местните „клиенти” в този дом по ред работят в столова, в градина, косят трева, хранят пилета, а също така се включват в ремонтно-строителна бригада.

Самият Берлускони наскоро се възмути, че „ще отиде в затвора, но няма да се съгласи да извършва обществено-изправителен труд като престъпник, който има нужда от превъзпитаване”. 

Коментари: 0