Симеон Дянков: Възможна е нова глобална криза

Политиците са действали бавно, което е оскъпило възстановяването от предишната, смята финансистът

Снимка: Архив

96 ~ 2 мин. четене

Нова глобална криза през следващите години е възможна, това е заявил бившият български финансов министър Симеон Дянков в интервю пред австрийския Wiener Zeitung, цитиран от Агенция КРОСС.

Китай разчита прекалено много на екстензивен растеж и вкара твърде много работна сила от полетата във фабриките, твърди той. „Този процес може да продължи само определен период от време, тъй като изисква висок прираст на населението. Но в момента населението на Китай се свива", заявява Дянков в интервю за австрийския Wiener Zeitung.

Ако кризата се завърне и в Европа, то според Дянков Европейският съюз има готови всички съставки за европейски валутен фонд. „Все пак това бе обсъдено вече през 2009 и 2010 г., но Ангела Меркел бе сдържана по темата, както в повечето случаи", пояснява Дянков пред местния вестник Kurier.

Същевременно финансистът критикува европейската политика по отношение на кризисните решения през изминалите няколко години. По думите му срещите на финансовите министри на ЕС са били действително непродуктивни, поне по отношение на кризисния мениджмънт. Бавните взимания на решения са били много болезнени. „Между 2009 и 2011 г. Европа загуби три години в дискусии, въпреки че решенията отдавна бяха на масата. Финансовите кризи не са нещо ново, техническите аспекти лесно можеше да бъдат изчислени, но загубихме три години, защото трябваше да се изчакат изборите във Франция, Финландия и още някъде ", казва той.

Всичко това е оскъпило спасителните решения. „При всяка криза са необходими бързи решения, в противен случай те ще се оскъпят. Без забавяне пакетът от помощи за Гърция би бил максимум една трета от отпуснатите пари. Португалия трябваше да бъде спасена само защото Саркози и Меркел обявиха през октомври 2010 г., че и частните кредитори ще трябва да участват в разходите за спасяване. Това беше напълно непрофесионално и обърка пазарите. Така и Испания за първи път попадна под обстрела", коментира финансистът.

Според него, Европа е изпитвала липса на лидери, които да могат да вземат решения. Ако гуверньорът на ЕЦБ Марио Драги не е поел през юли 2012 г. нещата в свои ръце, положението вероятно би се влошило още повече, смята Дянков. „Става дума за политически въпроси като спасителните пакети или използването на пари от данъци за други страни. Това можеше да се изясни само от Екофин (Съвета на финансовите министри на ЕС), а не от ЕЦБ."

Наскоро избраният за член на Надзорния съвет на руската банка ВТБ очаква номинираният за председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер да бъде активен лидер. „Той беше един от малкото централни, действащи личности. Юнкер бе полезен не само като ръководител на групата на еврозоната, но също така и в контекста на много неформални дискусии и държавни посещения", пояснява финансистът. И очаква Юнкер да е силен президент въпреки британската съпротива. „Желанието му за по-силно сплотяване на Европа е правилно, въпреки че не съм напълно съгласен с него за скоростта и степента на интеграция. Той е личност с опит и не се притеснява от конфронтациите", завършва Дянков.

 


Подкрепи Economic.bg