Сирия ще бъде нападана само по въздух

И Турция обяви, че сухопътна операция в арабската държава няма да се провежда

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

На дневен ред не стои извършването на сухопътна, а евентуално провеждането на военновъздушна операция в Сирия. Това каза говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик, цитиран от турската национална телевизия NTV. При обявяването на решението си да нападне арабската държава, американският президент Барак Обама също заяви, че няма да праща войници в страната, а ще нанася удари от въздуха.

"Не става въпрос за сухопътна операция, а за възможна въздушна атака. Всякакви притеснения от наша страна по тази тема веднага ще бъдат оценени от нашите партньори. Нападението на Башар Асад срещу Турция може да бъде ракетна атака. Взети са мерки срещу това и ЗРК "Патриот" са разположени по нашите граници. Не може да става въпрос за опасения и паника сред турския народ заради предстояща война.", подчерта Челик.

Говорителят на ПСР уточни също така, че засега няма нужда от ново разрешение от турския парламент (Меджлиса), защото Турция не изпраща войски в Сирия, нито обявява война, но ако все пак това се наложи, няма никаква пречка парламентът да бъде свикан в рамките на 24 часа, посочи още телевизионният канал.

Подкрепи Economic.bg