Скандалът от деня за размисъл е повлиял на вота

Събитията са намалили с 1% на подкрепата за ГЕРБ и са увеличили с 1% подкрепата за БСП, смята директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Събитието от деня за размисъл намали желанието на българите да гласуват и повлия на резултата. Това каза пред БНР директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова. Тя обясни, че това е намалило с 1% на подкрепата за ГЕРБ и е увеличило с 1% подкрепата за БСП.

"Тезата за висока активност увисна. Регистрирахме около 50% в края на изборния ден. Има неща, които не можем да предвидим", каза Йорданова. "Денят изобилстваше от сигнали за агитация и купуване на гласове", добави тя.

"Имаше разколебаване на твърдото ядро на ГЕРБ. Партията получи гласовете на 67% от хората, които я подкрепиха през 2009 г. БСП събра 88% от избирателите си от 2009 г. Получи и известна помощ отвън. Имаше момент, когато НФСБ достигна 4%. Очаквахме поне една малка партия да влезе в парламента. Протестен вот имаше. Изразява се на първо място във вот за малки партии. Има и за БСП, но като цяло опозицията не събра позитиви от скандалите", информира Йорданова.

"Най-много гласуваха хората над 60 години, най-малко - под 30. Все пак техният дял не говори за драматично неучастие", съобщи още шефката на НЦИОМ.

Подкрепи Economic.bg