Скъсяват "Набуко"

Новата му дължина е 1300 км.

Алтернативен и много по-къс вариант за газопровода "Набуко" бе предожен от консорциума, поел проекта. Новата му дължина е 1300 км.

"Убедени сме, че предлагаме на консорциума "Шах Дениз II" конкурентоспособна и пълна оферта", се казва в изявление на генералния директор на "Набуко" Райнхард Мичек.
    
За разлика от първоначалния проект "Набуко" с дължина 3900 км, "Набуко-Запад" предвижда газопровод с дължина 1300 км от Каспийско море през българо-турската граница, прекосяващ България, Румъния, Унгария, до Баумгартен в източна Австрия. 
   
Шефът на австрийския петролен и газов гигант "ОМВ" Герхард Роис заяви в края на април, че този вариант на проекта би струвал около един милиард евро на шестте компании-участнички в консорциума.
    
Проектът за газопровод "Набуко" се изпълнява от консорциум, съставен от "РВЕ" (Германия), "ОМВ" (Австрия), "МОЛ" (Унгария), "Булгаргаз" (България), "Трансгаз" (Румъния) и "Боташ" (Турция). "Набуко" е в конкуренция с други проекти, сред които "Южен поток" на руския гигант "Газпром" и италианската компания "ЕНИ", чийто строеж започва тази година.

Коментари: 0