"Служебните премиери са най-успешни в нашата история"

Пламен Орешарски, при предадването на щафетата на профосора по конституционно право Георги Близнашки

Цитат на деня:

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история”, с тези думи бившият вече премиер Пламен Орешарски предаде щафетата на служебния министър-председател проф. Георги Близнашки.

В обръщението си по време на церемонията той обобщи някои от изпълнените задачи през последната над една година. Орешарски подчерта, че министрите са работили в най-сложната политическа обстановка в новата българска история. „Изпълнихме голяма част от едногодишните си ангажименти. Всички бизнес индикатори отбелязваха подобрение от май 2013 до края на май 2014г.”, посочи той.

Финансистът отбеляза и успешната емисия публичен дълг на международните пазари, чиито условия са много по-добри от всички емисии досега. По думите му, това е „оценка по-различна от вътрешното говорене”.  Той подчерта, че правителството не е задържало плащания за да постигне по-добра фискална картина, а невъзстановеното ДДС към бизнеса е сведено до рекордно ниско ниво.  

Успех бе докладван и в усвояването на средства по оперативните програми на Европейския съюз. За малко над година са разплатени на бенефициентите приблизително 20% от бюджета по програмите, при 40% за целия предишен период. Готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период - етап, на който се намират две трети от страните-членки.

„Не успяхме да променим кардинално административната тежест, но обърнахме тенденцията”, заяви бившия премиер по повод отпадането на 130 административни мерки и режими, които по-скоро са възпрепятствали компаниите, отколкото да имат реален положителен ефект. „Бяха направени първи стъпки за реформи, но не достигна време и политическо съгласие”, посочи Орешарски. Според него вече има готови стратегически насоки за отлаганите повече от десетилетие реформи в сектори като здравеопазване, образование, администрация, пенсионна система и др.

Коментари: 0