"Софийска вода" инвестира 140 хил. лв. в ремонта на голям водопровод

По време на строително-монтажните работи няма да бъде нарушено водоснабдяването

Снимка: БГНЕС

100 ~ 1 мин. четене

Водоснабдителната компания на столицата - "Софийска вода" АД ще инвестира 140 хил. лв. в ремонта на възлов водопровод в София. Мащабният ремонт започва на 9 септември, като се планира да бъде подменен спирателен кран под бул. "Сливница" в близост до ул. "Дунав". Предвижда се и изграждане на надземна връзка над Владайска река, която свързва източната със западната част на водопровода. Ремонтът се очаква да приключи до средата на октомври 2013 г., съобщиха от "Софийска вода".

По време на строително-монтажните работи няма да бъде нарушено водоснабдяването в района. Ремонтните дейности обаче налагат поетапно затваряне на части от уличните платна на булеварда и временна реорганизация на движението. По време на цялата реконструкция то ще бъде само частично ограничено.

I водопроводен ринг захранва с вода централната част на столицата от резервоар "Лозенец". Ремонтът е наложителен, поради нарушената функционалност на основното съоръжение. След него ще е възможно да се пристъпи към ремонта на разрушени части от резервоар "Лозенец", без да се причини безводие с дни в централната градска част на София.

Дългосрочно се цели намаляване на авариите и ограничаване на броя на засегнатите клиенти при евентуални спирания на водата, които "Софийска вода" иска да предотврати. Броят на авариите по ВиК мрежата на столицата през 2013 г. е намалял с 20% в сравнение с 2012 г. Към края на следващия регулаторен период 2014 - 2017 г. се очаква те да намалеят с 1/3.

През последните 10 години дружеството е инвестирало над 408 млн. лв. във ВиК системата на концесионната област.

Подкрепи Economic.bg