Софийският университет е най-големият длъжник на Столична община

Вузът има акт за 7 млн. лв., а цялата дължима сума с лихвите е 10.2 млн. лв.

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Три от най-големите висши български учебни заведения са сред водещите длъжници на Столична община. Това са СУ „Свети Климент Охридски”, Лесотехническият университет и Национална спортна академия (НСА).

„Към края на миналата година просрочените задължения на институциите са близо 18 млн. лв”, съобщи заместник-кметът по финансите Данчо Барбалов. По думите му най-голям длъжник към общината е СУ, който разполага с 41 имота, голяма част от които се намират в центъра. Това е причината, поради която налогът за сгради и такси смет са по-обемни. Вузът има акт за 7 млн лв., като сумата с лихвите се повишава на 10.2 млн.лв.

Задълженията на НСА към Столична община са в размер на 412 хил. лв. за данък сгради и такса смет. Лесотехническият университет има задължения от 370 хил. лв. И двата университета настояват за  разсрочване на плащанията.

Причините за големите дългове на университетите са свързани със закона, такса за смет да се плаща и въз основа на зелените територии в режим на регулация. Втората причина за таксите са общежитията на студентите. Барбалов обяви, че може да се внесе доклад в общинския съвет, който да определи такси за смет на университетите, които са по силите им и едновременно с това да обезпечи на кметството приходи.

Подкрепи Economic.bg