София купува 10 метровлака и 20 трамвая

Големите булеварди ще бъдат ремонтирани, твърди Любомир Христов

304 ~ 1 мин. четене

През 2013 г. Столична община ще купи 10 влака за метрото и 20 нови трамвая, които са по-икономически и ще пестят от разходите за електроенергия. Това твърди зам.-кметът по транспорта в София Любомир Христов, пише "Стандарт", позовавайки се на интервю на Христов за БТА.

"Предвижда се да бъдат закупени 10 влака за нуждите на метрото, които ще обслужват разширението на първата линия до Летище София и до Бизнес парка в квартал "Младост", поясни Любомир Христов. По думите му строителството на метрото до летището ще върви паралелно с реализацията на проекта за доставка на влакове. "Предвижда се и доставка на 20 нови трамвайни мотриси, които консумират много по-малко електроенергия в сравнение със старите. Това ще позволи спестяването на разходи за електрическа енергия, измерено както в пари, така и във вредни емисии", каза още Любомир Христов.

По думите му през 2013 г. общината планира ремонт на някои от по-големите булеварди. "Ще продължат и проектите за кръстовищата на две нива, изграждането на съоръженията на "Симеоновско шосе" и "Стоян Михайловски", както и на кръстовището на бул. "България", заяви Любомир Христов. "Възнамеряваме да насочим усилията си към модернизацията на градския транспорт, проектите са за трите основни вида обществен транспорт - метро, електро и автобусен транспорт", каза още зам.-кметът.

Подкрепи Economic.bg