София не може да се спаси от градушка

Няма ракетни площадки, които да защитават столицата, обясни Румен Димитров от Агенцията за борба с градушките

София не може да се спаси от градушка
376 ~ 2 мин. четене

"София няма ракетни площадки, които да я защитават. Забранено е използването на ракети над населените места, както и над обекти като АЕЦ "Козлодуй" и военни летища. Това не съществува никъде по света", заяви Румен Димитров, главен специалист "Информационно и техническо обслужване" в Агенцията за борба с градушките, в сутрешния блок на TV 7.

По думите му борбата с градушките се реализира на базата на наблюденията на облаците и тяхното развитие. "Самият принцип на предотвратяване на градушките е много прост", допълни специалистът.

"Ако има вече образуван град, какъвто бе случаят на 8 юли, ние не можем да направим нищо – просто ще трябва да го изчакаме да се извали. Един цикъл на градообразуване продължава около 10-15 минути. След това има изваляване, но следва нов при силните области, т.е. ние започваме да предотвратяваме по-нататъшното разпространение на градовия процес. За да се образува градово зърно, трябва да има леден кристал, около който да стане замръзването. В естествени условия те са много малко на брой. Образуват се ледени кристали и благодарение на влагата започват да нарастват, докато ги държи възходящият поток, и след това започват да падат. Нашият принцип е да вкараме огромен брой ледени кристали, около които да се кристализира влагата в облака, да се образуват много на брой, но малки ледени кристали, да не могат да нараснат и да паднат като ситна градушка или като дъжд", разказа Димитров.

Той обясни още, че обхватът на противоградните ракети е средно 7 км, като той зависи от ъгъла, на който се изстрелва ракетата. Колкото по-близо е облакът до ракетната площадка, толкова повече се съкращава радиуса на обхвата на ракетата.

Според експертът от Агенцията за борба с градушките предупреждението на населението при опасност от градушки е отговорност преди всичко на "Гражданска защита", но трябва да се подхожда много внимателно с подобен тип информация.

Подкрепи Economic.bg