Спад на заетостта в еврозоната

В региона с работа остават едва 145,1 млн. души, което е най-ниското равнище на заетост от последното тримесечие на 2005 година насам

96 ~ 1 мин. четене

Заетостта в еврозоната пада с 0,5% през първото тримесечие на годината след понижение с 0,3% през последното тримесечие на 2012-а година, показват данните на Евростат. Резултатите подчертават дългосрочните проблеми пред еврозоната и може да охладят оптимизма в последно време.

Понижението е оставило 145,1 млн. заети в еврозоната и общо 221,9 млн. граждани на ЕС. Това е и най-ниското равнище от последното тримесечие на 2005 г. насам за еврозоната. Най-лоши са резултатите от Гърция, където броят на работещите е намалял с 2,3% на тримесечна база, както и в Португалия – с 2,2%.

В Испания, Кипър и Италия, заетостта се е понижила с 1%. Икономиките на тези страни са най-силно засегнати от кризата в региона. За разлика от тях, заетостта в Германия и Австрия продължава да отчита ръст.

Заетостта за целия Европейски съюз през 2012 година пък се е понижила леко до 64,2%, или с 0,1% надолу спрямо предходното дванадесетомесечие.

От заетите лица в ЕС, повече от две трети работят в сектора на услугите. 39,6% осъществяват дейност в рамките на пазарно-ориентирани услуги като търговия, транспорт, осигуряване на жилища или услуги, свързани с хранителни продукти, информационни и финансови дейности или недвижими имоти.

30,5% са заети в сферата на публичната администрация, образованието, здравеопазването, изкуството и други услуги.  24,9% пък са работещите в сектора на индустрията и строителните дейности. Селското стопанство има дял от едва 5%.

Подкрепи Economic.bg