Спас Панчев: Няма да затваряме хипермаркетите през уикенда

По думите на депутатът от Коалиция за България през октомври ще се обсъдят промени в закона, но този въпрос няма да се вкара за обсъждане

260 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Не смятаме да затваряме през почивните дни търговските вериги. Това не е идея, която да получи законодателно покритие“. Това каза председателят на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и депутат от парламентарната група Коалиция за България Спас Панчев в предаването „Здравей България“ по Нова ТВ. По думите му 18 държави в Европейския съюз работят по този начин.

„Нашата основна цел е да предложим промяна в закона за конкуренцията и да защитим българските търговци“, заяви депутатът от Коалиция за България. Той обясни, че в България супермаркетите работят главно в центъра на големите градове и задушават дейността на малките квартални магазини. Панчев подчерта, че практиката в Европа е те да се строят в покрайнините на градовете извън центъра.

„Идеята ни е да подготвим проект за промяна в закона на конкуренцията и да защитим българското производство. През октомври ще обсъдим идеята за промени в закона, но нямаме намерение да вкарваме този въпрос. Трябва да направим така, че отношенията производител-доставчик да бъдат коректни“, добави още Панчев. Той уточни, че има търговски вериги, които не са такива и отлагат плащанията на доставчиците. По тази причина се появява нуждата от промени в закона.

Опонентът му в студиото на Нова ТВ икономистът Владимир Каролев заяви, че всяко ограничение на един производител води до ограничение на потребителя. Каролев обясни, че малките магазини са „удобни магазини“ и в тях се предлагат по-малко стоки на високи цени. Той добави, че има какво да се промени в регулацията на този бизнес, но в крайна сметка потребителят е този, който движи бизнеса и не трябва да се прави нещо, което да му създаде неудобство.

„Ние трябва да защитим българските производители и да предоставим на потребителите добри услуги на ниски цени. Трябва да има равнопоставеност между българските производители и доставчиците на търговски вериги. Ние желаем българските производители да ги има в търговските вериги“, каза депутатът от Коалиция за България Спас Пенчев в своя защита.

Подкрепи Economic.bg