Спират от движение колите на пияните шофьори

Заплашва ги и глоба от 500 до 1000 лв., предвиждат промени в Закона за движение по пътищата

Колите на шофьорите, хванати да карат пияни, ще бъдат спирани от движение. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата.

Пияните шофьори да остават без книжка най-малко за половин година, а не, както е в момента за месец, е сред другите предложения за реформиране на закона. Глобата за тях ще бъде от 500 до 1000 лева. Санкциите могат да бъдат и много по-драстични, ако шофьорът откаже проверка за алкохол. За месец и колите им ще бъдат спирани от движение.

Според депутатите новите драконовски мерки са наложителни. „Между 16 и 19 хиляди водачи годишно употребяват алкохол и шофират и това е доказано, това са доказани проби над 0,5 промила. Сами виждате, че това число е голямо, то е устойчиво и явно сегашните глоби не дават нужния ефект”, коментира Иван Вълков, председател на комисията по транспорт, съобщи бТВ.

Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи новите по-строги мерки ще намалят произшествията на пътя. „През 2001-а са станали близо 260 пътни инциденти с пияни шофьори, което е довело до 350 ранени и 25 загинали. Това означава, че проблемът е сериозен”, смята Владимир Тодоров от асоциацията.

Тези, които паркират на инвалидно място пък, ще плащат по 200 лева, ако бъдат заловени в нарушение, предвиждат още промените. Сто лева ще струва на шофьор, ако не се съобрази със сигнала на светофара или не осигури предимство на пешеходна пътека.

По-сериозни наказания са предвидени и за пешеходците. Те ще трябва да се разделят с 50 лева, ако пресичат на червен светофар или се опитат да прескачат ограждения на пътя.

Окончателно решение за това какви точно санкции ще се налагат на нарушителите по пътищата предстои да вземе пленарната зала.

Коментари: 0