Според опозицията управляващите не искали 7-и блок на „Козлодуй”

Невъзможно е руски реактор да работи с американска система за управление и американско ядрено гориво, коментира Румен Петков

68 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Янкова

Не мисля, че е възможно „Уестингхаус” да използват американска система за управление и контрол и американско ядрено гориво с руския реактор. Това заяви депутатът от БСП Румен Петков пред economymagazine.bg. По думите му това е технологичен процес, която никоя уважаваща себе си компания не би предоставила. Такова предложение от страна на компанията ще играе възпираща роля за реализацията на проекта, смята депутатът.

По-рано през деня Румен Овчаров от БСП заяви на пресконференция, че са възложени два варианта на американската компания за реактор в АЕЦ "Козлодуй". Единият е да изберат собственото си ядрено гориво плюс собствените си системи за управление и контрол и собствената си турбина, които да закачат на руския атомен реактор. Вторият вариант е да изберат собствения си ядрен реактор или собствената си атомна централа.

„Американската компания очевидно разбира добре, че няма как да го направят, тъй като не са лицензирани. Разбирайки, че подобно нещо е невъзможно, те търсят причини, за да чуят отговор „не” и това е една от лесните причини”, посочи Петков.

Подобно изискване към „Уестингхаус” не е поставяно, коментира шефът на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. По думите му не е поставян въпросът нито за управлението и контрола, нито за американското ядрено гориво. Когато проучването за технико-икономическата оценка завърши, възложителят „АЕЦ Нови мощности” ще избере най-добрата и подходящата технология. Това ще стане на базата на геоложко проучване, икономически показатели, инвеститори, които искат да вложат средства в проекта, каза Николов. Анализът трябва да е готов до април месец следващата година.

 

Информационна агенция "Икономика"

Подкрепи Economic.bg